Zatvorte
Autor článku: alkobazar21 na 19. novembra 2020

Víno – najstarší kultúrny nápoj. Ide o alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába alkoholickým kvasením, vylisovanej šťavy z bobúľ viniča hroznorodého. Na svete existuje množstvo druhov alkoholických nápojov, ale za kráľovský nápoj sa považuje víno. Už pred storočím usúdil Luis Pasteur, že víno je najzdravší a najhygienickejší nápoj. Vínny mušt je totiž zbavený prídavných chemických látok, ktoré sú obsiahnuté vo vode a ďalších komponentoch iných nápojov.

Očakáva sa, že nápoj rovnako ako jedlo nekonzumujeme ľahostajne. Oceníme jeho vôňu, u vína aj jeho farbu a čírosť, vychutnáme chuť. Na dúšok sa pijú v malom množstve iba destiláty ako džin, vodka atď. Podobný spôsob ako pri víne platí aj pri čaji, ktorý vychutnávame čuchom aj chuťou.

Teplota vína

–         biele víno sladké- 7-9°C

–         biele víno suché- 9-11°C

–         červene víno mlade- 14-16°C

–         červene víno zrelé- 16-18°C

–         ružové víno- 10-12°C

–         šumivé víno- 4-6°C

Skupiny vín:

  • prírodné vína
  • perlivé- bublinky boli spravené umelými bublinkami
  • šumivé- (sekty) vznikajú 2 kvasením v nerezových tankoch a potom sa plnia do fliaš
  • šampanské
  • dezertne korenené vína- (vermúty) sú vína, do ktorých sa pridáva cukor, lieh, koreniny
  • fortifikované vína- sú vína s vyšším obsahom alkoholu

Podľa obsahu alkoholu:

  • slabé 8-10%
  • stredne 10-12%
  • silne 12-14%

Pridajte komentár alebo hodnotenie ako prvý:

Meno
E-mail
Váš komentár