Zatvorte
Autor článku: alkobazar21 na 18. novembra 2020

Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch, najčastejšie v dubových. Chuť whisky ovplyvňuje pár hlavných faktorov ako je zloženie, teda množstvo pridaných obilnín ako jačmeň, sladový jačmeň, raž, sladový raž, pšenica a kukurica. Dôležitým faktorom je doba ležania. Jej dĺžka je od 3 až do 15 rokov.  Whisky sa štandardne destiluje ako 40% alkohol. Škótske whisky sú obyčajne destilované dvakrát, niektoré dokonca trikrát. Medzinárodné zákony hovoria, že každý destilát nesúci značku „Scotch“ musí byť destilovaný v Škótsku a musí byť odležaný najmenej 3 roky a deň v dubovom sude, okrem iných špecifických kritérií. 

K výrobe whisky je potrebné suroviny riadne vybrať a pripraviť. Prvou surovinou pri výrobe whisky je voda. Bez vhodného vodného zdroja sa nemôže whisky vyrábať. Voda musí byť kvalitná, čistá a musí jej byť dosť. Základom okrem kvalitnej vody, sú aj výrobné suroviny. Starostlivo vybrané druhy obilia, s najvyšším obsahom škrobu, ktorý je neskôr vysokým prínosom v procese fermentácie. Sladovňa je technologické zariadenie na premenu jačmeňa na slad, ktorý je základnou surovinou pri výrobe piva a whisky.  Kvasný proces prebieha v kvasiarni. Ďalším procesom je destilácia a posledným je zrenie.

Na zdravie!

Pridajte komentár alebo hodnotenie ako prvý:

Meno
E-mail
Váš komentár